Wordt het wat, dat “passend onderwijs”? Zes jaar na de start is in 2020 landelijk de balans opgemaakt. Conclusie: de richting is goed, de uitwerking moet beter. Met 25 verbetermaatregelen en een serie ermee samenhangende moties werd de verbeterfase ingezet. Op 30 maart j.l., de dag van de Eemlandse conferentie, werd in Den Haag de voortgang van de verbetering besproken.
7 doelen van Passend Onderwijs
In september 2020 stuurden de samenwerkingsverbanden De Eem voor PO en Eemland voor VO een gezamenlijke brief naar hun scholen: enkele generieke verbetermaatregelen betekenen nieuwe uitwerkingsopdrachten in onze regio, maar voor de meeste maatregelen geldt: wij zijn op de goede weg en al ver gevorderd.
In de (landelijke) uitvoering van de verbetermaatregelen is er samenhang net de (jeugd)zorg. De maatregelen zijn te hangen aan de kapstok van de 7 doelen van passend onderwijs:
- De ondersteuningsbehoefte is leidend
- De leerling wordt gehoord
- De leraar wordt ondersteund en toegerust
- De ouder is gelijkwaardig partner
- Er is een dekkend netwerk van voorzieningen in elke regio
- Er is transparantie en verantwoording over ondersteuningsmiddelen
- Er is acceptabele administratieve belasting
In de verbeteraanpak zit de opdracht besloten om te komen tot de vervolgagenda op inclusie: hoe komen we tot inclusiever onderwijs en wat moet worden aangepast in uitgangspunten, denkwijze, beleid, wet- en regelgeving, systematiek en stelsel?
Informatie-punt Passend Onderwijs ouders: IPPOO
Wat is in Eemland al merkbaar en welke maatregelen zijn hier ook van belang? Twee rechten zijn in ieder geval van belang: leerrecht wordt verankerd in de wet en een wettelijk hoorrecht moet borgen dat de leerling altijd betrokken is bij het inzetten, bijstellen en evalueren van ondersteuning. In Eemland willen we dat o.a. verbinden met de huidige werkwijze om vrijstellingen van de leerplicht om te buigen naar het vaststellen en begeleiden van leer- en ontwikkelmogelijkheden.
Eén van de verbetermaatregelen is dat in elk samenwerkingsverband een onafhankelijk ouder- en jeugdsteunpunt moet komen. Een leidraad is inmiddels klaar: in de zomer van 2023 moet dat steunpunt klaar zijn en drie functies vervullen: informeren, steunen en signaleren. De Eem (PO) heeft al een paar jaar een centraal informatiepunt: het IPPOO, Informatie-Punt Passend Onderwijs Ouders. Samen met Eemland (VO) wordt dit momenteel doorontwikkeld naar de eisen vanuit de verbetermaatregel.
De Voortgangsrapportage verbeteraanpak passend onderwijs 2021: klik hier