Het Nationaal Programma Onderwijs is er voor herstel en ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na corona. Wat doet het Nationaal Programma Onderwijs?
Doel van NPO
Het Nationaal Programma Onderwijs ondersteunt:
- Leerlingen en studenten in het onderwijs die het moeilijk hebben, bijvoorbeeld door extra lessen in kleine groepjes mogelijk te maken.
- Docenten en andere medewerkers in het onderwijs, bijvoorbeeld met speciale trainingen.
Het Nationaal Programma Onderwijs is gericht op:
- De persoonlijke en praktische ontwikkeling van leerlingen en studenten.
- Het inhalen en goedmaken van vertragingen, bijvoorbeeld door het onderwijs toe te spitsen op de kern van de vakken.
Met het extra geld kunnen scholen coronavertragingen aanpakken. Daarvoor kiezen ze uit een menukaart van kansrijke interventies.
Samen met gemeenten
Gemeenten is gevraagd aan te sluiten op de plannen, vragen en aanpak van de scholen. Het gaat dan m.n. om interventies die helpen om corona-gerelateerde vertragingen op cognitief, executief en sociaal en emotioneel vlak in te halen. In de aanpak kan met de samenwerkingsverbanden de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp versterkt worden. Dat gaat vooral om bestaande aanpakken en interventies die mogelijk versterkt en gerichter ingezet kunnen worden. Een mooi voorbeeld is de gemeente Amersfoort die in samenspraak met het samenwerkingsverband en alle VO- en VSO-scholen aanvullende en versterkende interventies op een eigen menukaart heeft gepresenteerd. Scholen kunnen bij de gemeente aangeven aan welke aanvullende interventies gedacht wordt en daarover met de gemeente in gesprek gaan. Het samenwerkingsverband faciliteert door in de bestaande inzet op de verbinding onderwijs-jeugd met scholen en gemeente(n) zo mogelijk meer en gerichter in te zetten. Dat geldt ook voor de “thuiszittersaanpak”.
Extra middelen
Voor langer verblijf in het VSO of Praktijkonderwijs door vertragingen in het laatste jaar ontvangt het samenwerkingsverband extra middelen vanuit het NPOnderwijs.