SWV, wie werkt mee? SWV, want alle jeugd telt mee. Samen is het integraler, samen werken is gemak. Speciaal en gewoon: onder één dak.
Met deze woorden als refrein nam ik zingend afscheid van “mijn werkveld” op 18 juni in het Leerhotel. Tot einde schooljaar nog wat afrondend overdragen en afsluiten. En dan zit het erop: vanaf 4 jaar in het onderwijs, volgend tot 1978, daarna ruim 44 jaar werkend in en voor. De laatste tien jaar in het SWV van VO en VSO in Eemland. Tien jaar passend onderwijs en in Eemland vijf jaar eerder. Met als motto Doen wat werkt. Dat blijft een hele uitdaging, maar wordt gedragen door lef en geloof dat het beter kan.
Ik trok bij mijn afscheid een parallel tussen de jaren 80 op “mijn” experimentele basisschool en de laatste jaren in het SWV. Inclusief onderwijs in de betekenis van gastvrij onderwijs en in de betekenis van speciaal en gewoon onder één dak.
Een dag na het afscheid stond in Trouw een column van Sofie van de Waart (“Sofie voor de klas”) met de kop Samen in één gebouw, maar niet altijd samen les! Die typering betrof het Finse onderwijs en dat inspireerde enorm. Maar, zo stelde zij, dat is niet één op één over te nemen: (….)“ Sommige besturen starten al met “inclusief onderwijs” door bijzondere voorzieningen voor bepaalde doelgroepen gewoon af te schaffen en alle leerlingen weer bij elkaar in de klas te gooien. Lekker makkelijk, lekker inclusief, maar helaas niet bepaald passend. Inclusief onderwijs kan alleen passend zijn als er wél speciaal onderwijs gegeven wordt, maar dan in reguliere scholen”. (….)
Alsof Finland en Eemland bij elkaar horen. Een inspirerende elkaar versterkende samenloop. Dat liet ik haar ook zo weten, met als de bijlage mijn slotlied, dat eindigde met Samen werken jullie verder, met of zonder TLV. Doe wat werkt, ook na mijn AOW.
Riemer Poortstra